Läxhjälpen är en stiftelse som riktar sig till elever som kanske inte får behörighet till gymnasiet. Alla läxhjälpare är själva studenter på högskola eller universitet. Du kommer att kunna få hjälp av såväl vuxna som andra barn där. Du kan också ringa en lokal läxhjälpslinje för att få hjälp. Lärare, äldre studenter och andra yrkesverksamma inom akademiska ämnen bemannar ofta dessa tjänster. I många fall kan utbildning också vara det som gör dig till en mer eftertraktad kandidat för rollen än andra sökande, även om själva jobbet egentligen inte kräver någon utbildning.
Är läxor nyttiga?
Läxor har visat sig öka elevernas prestationer i form av betyg, testresultat och möjligheten att gå på college i studier. Både när det gäller standardiserade prov och betyg presterade elever i klasser där läxor gavs bättre än 69 procent av eleverna i klasser där läxor inte gavs. Majoriteten av forskningen om läxors inflytande – 64 procent i en metastudie och 72 procent i en annan – fann att läxor var till hjälp för att förbättra den akademiska prestationen.
Det har länge varit ett bekymmer för forskare hur mycket läxor det krävs för att ett barn verkligen ska behärska det de hör i skolan och om läxor verkligen hjälper och utvecklar inlärningsförmågan. En del forskning har visat att rätt mängd läxor som görs har en positiv effekt på ett barns framtid och om de fortsätter att lära sig. Men annan forskning har redan visat motsatsen: för mycket läxor kan vara deprimerande och demotiverande för ett barn, och det avskräcker dem bara från att lära sig.
Frågan om läxor har hittills inte lösts. Även om många skolor i Västeuropa försöker reglera barnens tid för studier och fritid är verkligheten ofta en annan: stressade och trötta föräldrar, avkoncentrerade och arga barn försöker klämma in allt i skolan efter skolan.
Låt oss se hur en förälder kan hjälpa sitt barn mest?
Att komma igång:
Låt oss kommunicera med läraren!
Läxorna ges till barnet av läraren, och han/hon utvärderar dem också. Därför lönar det sig att samråda med läraren innan vi hoppar på linjen.
Du får gärna fråga om skolan har riktlinjer för läxor och om du har en bestämd mängd läxor och tidsfrister. Det kanske inte finns några sådana regler i skolan, men det är värt att kommunicera med läraren om detta.
Gör plats hemma för ditt hem!
Till förberedelserna hör också att skapa ett lämpligt utrymme för barnet hemma, där du kan göra dina läxor varje dag i en lugn och trevlig miljö. Vi kan också skapa en hemhörna. Var uppmärksam på lugn, tystnad och bra belysning samt på att förutom barnet behöver ibland även föräldern en plats i hytten. Lägg färgpennor, papper, saxar och kartong i hemhörnet – om du till exempel behöver göra en flitig uppgift.
Gör det här utrymmet intressant beroende på barnets ålder. Vi kan också visa tidigare uppgifter och projekt på väggen i hemhörnan och på så sätt stödja barnets självförtroende. Vi kan också skapa ett litet “bibliotek” i hörnet bredvid bordet. Ett slags läshörna: med en liten bokhylla och bekväma kuddar på golvet där man kan läsa i lugn och ro.
Regler för läxor:
För att göra läxor till en rutin måste vi föra in ett system även i vardagen. Så att barnet vet ungefär vilken dag som väntar på det. När det är dags att göra läxor, vilka dagar är det som du måste ta itu med lite mer, och vilka dagar är det som du måste leka och röra på dig, dina vänner är i täten. Vi planerar också din tid och mängd hemma för helgen.
Kom igång med läxhjälp i Stockholm